Rola opakowania w ograniczaniu marnowania żywności

croissant-1575702_960_720

Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa – marnotrawstwo żywności stało się poważnym problemem na całym świecie, co wyraźnie ilustrują następujące statystyki:

· Zmarnowana żywność stanowi 1,3 miliarda z 6 miliardów ton metrycznych żywności jadalnej produkowanej każdego roku na całym świecie
· Aż 25% marnotrawienia żywności w gospodarstwach domowych można przypisać rozmiarowi lub konstrukcji opakowania
· Proces produkcji żywności często powoduje marnowanie żywności, zanim stanie się ona kiedykolwiek dostępna dla konsumentów.

Marnowanie żywności to problem, który leży w centrum wielu problemów środowiskowych, humanitarnych i ekonomicznych – konsekwencji finansowych tej łącznej wartości miliardów marnowanej każdego roku. Szczególnie przemysł spożywczy i napojów boryka się corocznie z utratą żywności spowodowaną psuciem się.

Takie psucie występuje w różnych punktach łańcucha dostaw. Od nieefektywnych praktyk rolniczych po uszkodzenia w transporcie i wprowadzające w błąd etykiety z datą przydatności do spożycia – konsumenci i przedsiębiorstwa często wyrzucają całkowicie jadalną żywność.

Rola opakowania

druk opakowań na próbkiWiększość konsumentów nie zdaje sobie sprawy z roli, jaką opakowania żywności odgrywają w zapobieganiu marnotrawieniu żywności.

Właściwe opakowanie żywności powinno być postrzegane jako kluczowa inwestycja. Oszczędza zasoby i pomaga firmom i producentom przekazywać konsumentom cenne informacje. Wielu konsumentów nie rozumie stresów i napięć związanych z produkcją żywności i łańcuchem dostaw – z tego powodu większość ludzi nie zastanawia się, jak i dlaczego ich żywność jest chroniona.

Gdy pakowane są świeże towary, nawet jeśli opakowanie nie jest poddawane recyklingowi, mają mniejszy wpływ na środowisko niż ich nieopakowane odpowiedniki. Dzieje się tak z kilku powodów. Właściwe opakowanie prowadzi do mniejszej emisji gazów cieplarnianych i mniejszej liczby przypadków marnowania żywności, co skutkuje mniejszym ogólnym śladem węglowym.

Właściwe opakowanie pomaga zapobiegać psuciu się żywności i odpowiada na różnorodne potrzeby wynikające ze stylu życia i danych demograficznych konsumentów. Może pomóc w zapewnieniu jakości żywności zarówno w łańcuchu dostaw, jak i w domach konsumentów, a także poinformować ludzi o właściwych sposobach przechowywania i używania tych produktów.

Ponadto wdrożenie solidnej strategii pakowania może wydłużyć okres przydatności do spożycia żywności i sprawić, że rozmiary porcji będą bardziej zrozumiałe dla konsumentów.

Najlepsze praktyki ograniczania marnotrawstwa żywności

Producenci, sprzedawcy i konsumenci mają wiele możliwości zmiany obecnego stanu marnotrawienia żywności. Funkcjonalność opakowania odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu uszkodzeniom w zastosowaniach detalicznych i w domu.

Opakowanie zapewnia fizyczną i barierową ochronę żywności. Powinno chronić przed defektami i opóźnieniem zepsucia, które często ma miejsce w przypadku nieopakowanych opcji. Większość opakowań posiada również zabezpieczenia, które zapobiegają fałszowaniu lub sprawiają, że naruszenie jest widoczne dla konsumenta.

Artykuł powstał we współpracy z: Niupak – Producent opakowań foliowych .