Odkażanie pomieszczeń – jak często trzeba je wykonywać?

tetiana-shyshkina-ZotOAtt3cIw-unsplash

Odkażanie pomieszczeń to temat, który zdecydowanie w ostatnim czasie zyskał zupełnie nowe oblicze. Jeszcze kilkanaście miesięcy temu różne formy dezynfekcji odbywały się wyłącznie w miejscach, w których były ku temu wskazania. Obecnie jednak, w związku ze światową pandemią koronawirusa, dezynfekcja pomieszczeń jest czymś oczywistym we wszystkich firmach czy urzędach, a także w środkach komunikacji publicznej.

Konieczność odkażania pomieszczeń z pewnością jest wysoka we wszystkich miejscach, w których odbywa się produkcja żywności, chów i hodowla zwierząt, a także przechowywanie już wyprodukowanych produktów żywnościowych. W każdych z tych miejsc jest bowiem spore ryzyko rozwoju chorób bakteryjnych, wirusowych, a także pleśni, grzybów czy nawet larw i innych form przetrwalnikowych różnych szkodników. Pomieszczenia, w których utrzymywane są zwierzęta musza być odkażane przede wszystkim dla ich samego dobrostanu. Im częściej prowadzona jest dezynfekcja, tym lepsze można uzyskac rezultaty, jeśli chodzi o zdrowotność zwierząt.

Sklepy, magazyny, restauracje

Na szczególną uwagę, jeśli chodzi o odkażanie, zasługują wszystkie firmy, w których odbywa się kontakt z żywnością. Są to między innymi sklepy, hurtownie, magazyny, restauracje, stołówki oraz miejsca, w których sprzedawana czy wydawana jest żywność. Takie pomieszczenia wymagają regularnego, codziennego sprzątania z dbałością o najdrobniejsze detale. Niestety, czasem nawet przy codziennym, gruntowym sprzątaniu można coś przeoczyć lub czegoś nie zauważyć. A bakterie czy wirusy zdecydowanie są tymi organizmami, których nie zobaczymy gołym okiem. Dlatego też warto takie wnętrza regularnie odkażać, dzięki czemu będzie można mieć pewność, że będą w stu procentach bezpieczne. Odkażanie przydatne jest również we wszystkich środkach komunikacji publicznej, w których na co dzień przebywa sporo osób. Najlepszą opcją byłoby przeprowadzanie odkażania jak najczęściej, niestety najczęściej firmy czy instytucje nie mogą sobie na to pozwolić ze względu na wysokie koszty. Trzeba jednak, w miarę możliwości, dezynfekować wnętrza czy pojazdy jak najczęściej.

Kto powinien przeprowadzać dezynfekcję?

Jeśli chcemy mieć pewność, że dezynfekcja pojazdów oraz pomieszczeń jest realizowana dokładnie, kompleksowo i profesjonalnie, nie należy zabierać się za nią samodzielnie. Najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług specjalistycznej firmy, która ma wiedzę, doświadczenie i umiejętności, a także cieszy się dużym zainteresowaniem i dobrymi opiniami wśród aktualnych i wcześniejszych klientów. Fachowcy od dezynfekcji przeprowadzają zabiegi bezpiecznie, potrafią dokładnie dobrać konkretne preparaty, dzięki czemu wszystkie szkodliwe mikroorganizmy ulegają zniszczeniu. Pomieszczenie po dezynfekcji jest świeże, czyste, a jednocześnie nie ma w nim żadnych szkodliwych pozostałości po środkach dezynfekujących. Klienci takich firm mają więc gwarancję stuprocentowego bezpieczeństwa