Nie ma nic przyjemnego w gorączce. Drżenie i pocenie się to tortura. Ale czym właściwie są gorączki? Gorączka to przejściowy wzrost temperatury ciała, często spowodowany chorobą. Od wirusa żołądka po przeziębienie lub grypę (w tym COVID-19) – to powszechny znak, że w Twoim organizmie dzieje się coś niezwykłego. Gorączka jest reakcją układu odpornościowego używaną do walki z patogenem.
W pandemii, w której obecnie się znajdujemy, jednym z najczęstszych objawów koronawirusa jest gorączka. Praktykowanie dystansu społecznego i pozostawanie w domu tak często, jak to możliwe, może pomóc w zapobieganiu zarażeniu się wirusem. I chociaż pokarmy nie mogą wyleczyć wirusa, istnieją pokarmy, które mogą złagodzić objawy i chronić organizm przed gorączką, dlatego warto znać co można wprowadzić w catering domowy, aby być przygotowanym. Kilka pokarmów pomoże Twojemu organizmowi zwalczyć gorączkę i złagodzić obolałe dreszcze.
Zupa japońska Miso
Zaglądając na prawie każdy blog kulinarny znajdziesz coś tak pysznego jak tradycyjna japońska zupa, która jest zwykle przygotowywana z pikantnego bulionu miso. Jest popularnie znana jako zupa zawierająca tofu, wodorosty i zieloną cebulę. Miso jest doskonałym źródłem wielu witamin, minerałów i korzystnych związków roślinnych. Zawiera również żywe probiotyki. Przyjmowana jako zupa pomaga nawadniać i uzupełniać straty elektrolitów. Kto by pomyślał, że zupa miso była czymś więcej niż tylko przystawką? Jest zarówno pyszna, jak i potężna pomagając Twojemu ciału odzyskać siły – a co najlepsze – w sieci bez problemu znajdziesz przepisy kulinarne jak ją przyrządzić.
Jagody
Nic dziwnego, że jagody mają wspaniały profil odżywczy. Typowymi przykładami są:
-
truskawki,
-
maliny,
-
jagody,
-
żurawina.
Owoce te, zwykle bogate w błonnik i witaminę C, zapewniają wiele korzyści zdrowotnych – wystarczy spojrzeć na ich kolory. Piękne kolory jagód zawdzięczamy związkom roślinnym zwanym antocyjanami, które wykazują właściwości przeciw wirusom układu oddechowego i wzmacniają układ odpornościowy. Spożycie niskokalorycznego napoju żurawinowego może zmniejszyć liczbę objawów, jakie może wywołać przeziębienie lub grypa. Zatem Twój catering domowy zawsze powinien obfitować w jagody właśnie!
Mango
Wraz ze wzrostem temperatury ciała spalamy znacznie więcej kalorii, gdy mamy gorączkę. Nie pomaga to, że jesteś ledwo głodny, a jeśli masz inne objawy, takie jak ból gardła, picie czegokolwiek boli. Ale kiedy masz gorączkę, utrzymanie odpowiedniego nawodnienia jest niezbędne. Mango pomoże, a każdy szanujący się blog kulinarny ma liczne przepisy kulinarne z tym owocem w roli głównej. Na początek spójrz tutaj: https://lifesherbs.pl/.
Owoce takie jak mango są bardzo polecane ze względu na wysoką zawartość wody, fakt, że są znaczącym źródłem witaminy C oraz lekkostrawność. Owoce są ciężkostrawne ze względu na błonnik. A kiedy mamy gorączkę, zwykle mamy również problemy żołądkowe. Miękkie owoce, takie jak mango, są łagodne dla układu pokarmowego i zapewnią nawodnienie, którego potrzebuje Twój organizm.