Wędzenie – kilka wskazówek na początek

pexels-markus-winkler-3693018

Wędzenie mięsa to praktyka stosowana od wieków, pierwotnie jako metoda konserwowania mięsa, zapobiegania atakom much i innych niezdrowych organizmów, a ostatnio w celu nadawania potrawom niesamowitego smaku.

Wędzenie mięsa stało się formą sztuki, a rzemieślnicy i palacze przydomowi uwielbiają ten proces i rezultaty końcowe. Jednak dla początkującego sztuka palenia może wydawać się skomplikowana i nieco zniechęcająca.

Dobra wiadomość jest taka, że nauka wędzenia mięsa jest w rzeczywistości prostym procesem. Nie potrzebujesz dyplomu ze sztuki kulinarnej ani chemii, aby zostać doświadczonym profesjonalistą. Jasne, jest kilka kroków, których musisz się nauczyć i jakiś sprzęt, który musisz kupić (zobacz tutaj: https://art-win.pl/47-wedzenie), ale dzięki podstawowej wiedzy, którą przedstawimy w tym miejscu, w mgnieniu oka będziesz wędzić mięso jak mistrz.

Oto krótki przegląd, abyś miał podstawowe pojęcie o tym, na czym musisz się skupić, aby uzyskać najlepsze wędzone mięso, jakie kiedykolwiek jadłeś.

Wędzenie – co musisz wiedzieć na początek?

Dwa podstawowe wymagane czynniki to, ryzykując stwierdzenie oczywiste:

  • ciepło

  • dym

Istnieje kilka „szkół wędzenia”, które służą różnym celom. Wędzenie na gorąco i wędzenie na zimno. Jak wskazują nazwy, jeden proces przeprowadza się przy bardzo małej temperaturze, drugi przy wyższej temperaturze. Skoncentrujemy się tutaj na wędzeniu „stosunkowo” na gorąco, ale temperatura, którą należy utrzymać, jest wciąż stosunkowo niska w porównaniu, powiedzmy, z tą znaną z grilla.

Wędzenie zajmuje wiele godzin, a utrzymanie tej temperatury w zakresie „idealnej” (nie za gorącej, nie za zimnej, ale w sam raz) jest niezbędne dla uzyskania dobrego wyniku. Ma to na celu zabicie niebezpiecznych bakterii. W ten sposób uda Ci się uzyskać naprawdę delikatne mięso. I tutaj wędzarnia elektryczna sprawia, że palenie jest naprawdę łatwe, wędzarnia opalana węglem drzewnym lub drewnem wymaga nieco więcej uwagi, ale przy odrobinie wiedzy jest to naprawdę proste.

Jeśli jako paliwa używasz węgla drzewnego z twardego drewna, warto zauważyć, że pali się naprawdę mocno, ale trwa krótko. Brykiety spalają się nieco mniej intensywnie, ale dłużej. Dla entuzjastów palenia korzystających z wędzarni z węglem drzewnym, idealna jest kombinacja tych dwóch. Pamiętaj, że do wędzenia używamy ciepła pośredniego, często z przesuniętą wędzarnią, w przeciwieństwie do metody bezpośredniego ogrzewania stosowanej podczas grillowania.

Czy można dojść do tego, jak wędzić?

Poszukaj w Internecie informacji o tym, jak wędzić mięso w wędzarni, a prawdopodobnie wyjdziesz z głową w dłoniach, trochę zdezorientowany i wcale nie zbliżony do idealnego sposobu palenia. Społeczność wędzarnicza jest pełna guru, wszystkowiedzących i sprytnych cwaniaków, którzy WIEDZĄ, że ich metoda jest TA metoda, której nic innego nie jest w stanie jej równać.

Idź własną drogą. Wędzenie mięsa to świetny sposób na dodanie smaku i soczystości do mięsa. Może to być również trochę onieśmielające dla początkujących, dlatego warto opierać się o ogólne wskazówki, ale koniec końców musisz sam znaleźć swoją ulubioną metodę działania.