Kawa espresso, cappuccino, latte – rodzaje kaw podawanych w Krakowie

krakow-cracow-992967_960_720

Praktycznie każdy z nas wita każdy dzień kubkiem ulubionej kawy. Kawa, choć kojarzona z włoskim zwyczajem ma swoich zwolenników na całym świecie i każdy zagorzały kawiarz ma swój ulubiony rodzaj tego pobudzającego trunku. Aby jednak zdecydować się na ulubiony typ kawy warto jest poznać najpopularniejsze wersje i posmakować wszystkich rodzajów, jakie tylko nam się zamarzą. A więc zaczynamy swoją kawową podróż.

Jakie są dostępne rodzaje kaw?

Choć w kawiarniach spotkać można różne wariacje na temat kaw i sposobów ich podawania, to istnieje kilka flagowych rodzajów czarnego trunku, które spotkać można w zasadzie wszędzie, niezależnie od szerokości geograficznej. Na początku zacznijmy od najpopularniejszego espresso, czyli klasycznej małej czarnej. Niewielka porcja czarnej kawy bez dodatku mleka i innych składników podawana jest najczęściej ze szklanką wody i daje energetycznego kopa na cały dzień.

Niewielkiej pojemności napój z kremową pianką przygotowywany jest zazwyczaj z mieszkanki różnych kaw, dając wyjątkowy aromat. American to kolejna popularna odmiana kawy, przygotowana na bazie espresso. Różni się od wspomnianego klasyka dodaniem do espresso wrzącej wody. Któż nie zna cappuccino, czyli kolejnego włoskiego napoju kawowego?

Głównymi składnikami tej odmiany kawy jest espresso i mleko, uzyskujące wyjątkowy, orzechowy kolor. Włoscy specjaliści od kawy określają również grubość pianki w cappuccino- jej idealna wersja powinna mierzyć około 1,2 centymetry. W klasycznej odsłonie kawę tę otrzymamy w zwykłej filiżance, najczęściej z dodatkiem chrupiącego ciasteczka. Dla poszukiwaczy delikatnego, mlecznego smaku idealną propozycją okaże się popularne latte, czyli kolejna kawowa odsłona. Latte to inaczej espresso zalewane dużą ilością mleka i podawane w wysokiej szklance, z niemałą pianką. Ten rodzaj kawy można wzbogacić o słodki syrop lub dodatkową posypkę.

Czym wzbogacić kawę?

Nietrudno zauważyć, że głównym składnikiem większości proponowanych kaw jest porcja espresso, łączona z różną ilością spienionego- bądź nie- mleka, chociaż nie jest to jedyny dodatek do kaw. Chociaż największym zadaniem kawy jest nas obudzić i dać zastrzyk energii, to jednak coraz częściej ten kawowy przysmak traktowany jest jako słodki deser. Do kawy dodać można dowolny syrop smakowy, posypkę, ciasteczko, a nawet lody- zarówno te w kostkach dające efekt mrożonej kawy, jak i gałkę lodów w ulubionym smaku, dzięki czemu zyskamy deser z prawdziwego zdarzenia.

Gdzie można wypić kawę?

No właśnie, gdzie można wypić kawę? Obecnie kawa jest dostępna właściwie wszędzie. Na rynku powstało nie tylko sporo lokali podających kawę- bowiem nie wszystkie są typowymi kawiarniami. Oprócz nich kawę można kupić w budkach, na stacjach benzynowych, a nawet w mobilnych punktach, które można spotkać w większych miastach. Sprawa źródła naszego ulubionego napoju jest drugorzędna, najważniejszy jest bowiem rodzaj kawy i uzyskany aromat, dzięki któremu zyskamy energetycznego kopa na resztę dnia. Warto jest więc szukać swoich miejsc z ulubioną kawą i delektować się ulubionym smakiem.