Alkohole wysokoprocentowe – które warto mieć w domowym barze?

Jeśli lubisz rozrywkę, dobrze zaopatrzony bar domowy powinien zostać wykreślony z Twojej listy rzeczy do zrobienia przed przyjęciem w towarzystwie. Oczywiście ludzie mają swoje ulubione drinki, dlatego dobrze zaopatrzony bar to znaczący gest, który w dużym stopniu przyczynia się do tego, aby ktoś poczuł się mile widziany.

Alkohole wysokoprocentowe mogą jednak być drogie i wiadomo, że większości ludzi nie stać na to, aby ot tak odwiedzić sklep monopolowy i kupić piętnaście lub więcej butelek alkoholu do domowego baru. Są to jedynie sugestie dotyczące podstaw. Im więcej drinków spróbujesz i im więcej będziesz się w to bawić, tym lepiej będziesz wiedział, co powinieneś mieć pod ręką w przyszłości. Zanim się zorientujesz, Twój domowy bar będzie w pełni zaopatrzony. Do tego czasu oto, jak możesz zacząć. Zachęcamy też, aby spojrzeć na stronę www.swiatbarmana.pl – tam znajdziesz dodatkowe inspiracje.

Gin

Gin to kwintesencja alkoholu koktajlowego, który od ponad wieku jest dodawany do napojów. Gdybyś miał wymienić kilka najbardziej kultowych koktajli, gin z pewnością znalazłby się w więcej niż jednym. Klasyczne martini, czy wypróbowany gin z tonikiem to pyszne drinki na bazie ginu, a przynajmniej jeden z pewnością zadowoli Ciebie lub gościa.

Wódka

Dla tych, którzy dbają o kalorie lub po prostu wolą alkohole bez smaku, na swoim barze musisz mieć butelkę wysokiej jakości wódki. Chociaż powszechnie uważa się, że wódkę destyluje się wyłącznie z pszenicy, wódkę można destylować niemal ze wszystkiego. Jednak trzy najpopularniejsze typy to:

• pszenica,
• ziemniak,
• kukurydza.

Ponieważ wódka jest bez smaku, chyba że jest sztucznie aromatyzowana, różnice między poszczególnymi rodzajami tak naprawdę można dostrzec jedynie w ich teksturze i gładkości. Na przykład wódka ziemniaczana znana jest z tego, że nie ma gryzącego, alkoholowego smaku, dlatego jest powszechnie preferowana do koktajli. Natomiast wódka kukurydziana – w razie potrzeby nadaje się na dietę bezglutenową.

Rum

Rum jest jednym z najstarszych znanych alkoholi i nadal wypełnia kieliszki niektórych koktajlowych potęg. Rum różni się od wielu innych alkoholi tym, że do fermentacji wykorzystuje trzcinę cukrową zamiast zbóż czy winogron. Sok z trzciny cukrowej jest wyciskany i poddawany fermentacji z drożdżami, w wyniku czego powstaje alkohol. Następnie roztwór destyluje się do słodkiego alkoholu, który znamy i kochamy. Produktem tej destylacji jest biały rum. Inne ciemne, złote lub jamajskie rumy uzyskują kolor w wyniku dojrzewania. Rum biały natomiast trafia od razu do butelkowania.

Tequila

Tequila również powinna się znaleźć w Twoim domowym barze. Alkohol ten, pochodzący wyłącznie z Meksyku, wytwarzany jest z niebieskiej agawy. Hodowcy agawy, znani jako Jimadors, odzierają agawę z liści, a następnie wyciskają sok z rdzenia, podgrzewając i miażdżąc. Płyn wyekstrahowany z rdzeni agawy jest następnie fermentowany i destylowany, a następnie oficjalnie nazywany tequilą. Destylat ten to tequila Blanco, która podobnie jak biały rum butelkowany jest bezpośrednio po destylacji.

Okno Papieskie – Co warto o nim wiedzieć?
Okno Papieskie – Co warto o nim wiedzieć?