Barszcz krok po kroku – nie znajdziesz lepszego przepisu!

russian-4005732_1280

Barszcz to cudownie wibrująca zupa z buraków, wypróbuj prostą wersję inspirowaną podróżami po Podhalu, a nie będziesz chciał spróbować już żadnej innej!

Informacje
Ilość osób: 4 – 6

Czas przygotowania: mniej niż 30 minut:

Czas gotowania: 30 minut do godziny

Składniki

-1 łyżka oleju roślinnego lub 15 g masła

– oryginalny zakwas na barszcz
– 3 średniej wielkości buraki pokrojone w kostkę
-1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
-1 laska selera, pokrojona w kostkę
-1 duży woskowany ziemniak, pokrojony w kostkę
-1 cebula, drobno posiekana
-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
-1½ l (2 szt.) bulionu wołowego
– ½ zielonej kapusty, drobno posiekanej
-2 pomidory, obrane i pokrojone lub 2 łyżki pomidorów z puszki
-sól morska w płatkach
-Świeżo zmielony czarny pieprz

Wykończenie dania:

– 300g steku z polędwicy wołowej
– Śmietana lub crème fraîche (opcjonalnie)
– 1 łyżka świeżego koperku

Jak przyrządzić?

Rozgrzej olej lub masło w dużym rondlu z grubym dnem. Dodaj buraki, marchew, seler, ziemniaki, cebulę i czosnek, a następnie smaż przez kilka minut, aż warzywa dobrze się połączą i pokryją tłuszczem. Dodaj bulion i dopraw solą i czarnym pieprzem.

Zupę doprowadzamy prawie do wrzenia, następnie dodajemy zakwas, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodaj kapustę i pomidory. Przykryj pokrywką i pozostaw zupę na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut. Spróbuj przyprawić i w razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.

Odetnij tłuszcz ze steku. Podgrzej patelnię grillową, aż zacznie się dymić i smaż stek tylko przez kilka minut z każdej strony. Wyjmij stek i odstaw na 5 minut, następnie pokrój go na cienkie plasterki i dodaj do zupy soki mięsne.

Przed podaniem podziel paski steku między miski na zupę i nałóż zupę na wierzch. Dodaj porcje kwaśnej śmietany lub crème fraîche, jeśli wolisz, i posyp koperkiem.

Dlaczego warto jeść buraki?

Zbyt wielu Polaków ma wysokie ciśnienie krwi. Naraża to na ryzyko wielu poważnych schorzeń, w tym zawału serca i udaru mózgu. Kilka badań pokazuje, że azotany w burakach mogą faktycznie pomóc obniżyć ciśnienie krwi, ponieważ kwas azotowy, który tworzą w organizmie, pomaga rozszerzać naczynia krwionośne. Inne badania wykazały, że spożywanie buraków ma największy wpływ na skurczowe ciśnienie krwi i utrzymuje się na niskim poziomie przez sześć godzin. Ponieważ buraki wydają się tylko tymczasowo obniżać ciśnienie krwi, ważne jest, aby stały się podstawą codziennej diety.

Nie jest tajemnicą, że praca naszych mózgów zaczyna się pogarszać z wiekiem, ale czy zastanawiałeś się kiedyś dlaczego? Zmniejszone krążenie krwi i tlen odgrywają dużą rolę w utracie pamięci związanej z wiekiem i stanach zwyrodnieniowych, takich jak demencja. Dlatego pokarmy takie jak barszcz z buraków są idealne do wspierania prawidłowego zdrowia mózgu. Azotany zawarte w proszku z buraków stymulują naczynia krwionośne w mózgu i wspierają zdrowe zaopatrzenie w krew i tlen. Sportowcy uwielbiają buraki, ponieważ są tak smacznym źródłem azotanów. Azotany wspierają również źródło energii komórki, mitochondria.