Romans z Włochami zaczyna się od węglowodanów, serów i wędlin, ale wielu Krakowian twierdzi, że jest jeszcze wiele powodów, by kochać Italię, a zwłaszcza – włoską kuchnię.
W 2013 r. kuchnia włoska została uznana przez CNN za najlepszą kuchnię na świecie. I słusznie, bowiem żadna inna kuchnia nie jest tak rozpowszechniona jak kuchnia włoska i choć brakuje jej wysokiej finezji francuskiego rywala, jej prostota jest częścią atrakcji – którą również docenia się na ulicach Krakowa. Możesz też sam w tym momencie zastanowić się, dlaczego kochasz włoską kuchnię – a jeśli nie masz takiej pewności mogą Ci w tym pomóc trzy rzeczy:
-
przeczytanie tego artykułu do końca
-
odwiedzenie Włoch
-
odwiedzenie dobrej włoskiej restauracji w Polsce, jak http://www.szkutnia.waw.pl/
Włochy – kraj z ponad 310 formami makaronu. Makaron w tej kuchni pasuje właściwie do wszystkiego, od pokrzywy po mus z krewetek, warstwowy lub nadziewany i pieczony na lasagne lub cannelloni lub zawijany…. A potem wszystkie inne rzeczy, które Włosi robią z ciasta z pizzy – dla przykładu: panettone, focaccia, cornetto i panini – one wszystkie w rękach włoskich kucharzy stają się jednymi z najlepszych na świecie przysmaków! W Wenecji potrafią nawet nieświeży chleb zamienić w coś wykwintnego, a w Toskanii dodają go do zup, takich jak pappa al pomodoro lub sałatki, takie jak panzanella. I nie zapomnij o tych ich wszystkich sposobach na to co robią z ryżem: od risotto do arancini.
Włoskie jedzenie – sposób na pyszne warzywa!
Podczas gdy reszta świata ucieka od czerwonych warzyw – warto na ich temat czerpać inspirację z całych Włoch, otóż Włosi znaleźli sposoby na obróbkę tych warzyw i to tTak bardzo, że papryka i chili stały się niemal synonimem południa, nie można zapominać o skojarzeniu pomidorów z całym krajem, dzięki temu wszechobecnemu „czerwonemu sosowi” który można, a nawet trzeba spotkać na każdej pizzy.
Włosi uwielbiają jeść!
Wystarczy przytoczyć kilka magicznych słów, by przekonać do tej kuchni wszystkich smakoszy: salami, sopressa, mortadella, speck dell’Alto Adige, mazzarelle, capicolla i bresaola – jest pysznie!
A to, co robią z mlekiem i śmietaną… ach!
Czy to panna cotta, czy mascarpone, gorgonzola, lub nawet tiramisu, Włosi mają swój własny sposób na krem. Ale och, wspomniane tiramisu nie byłoby możliwe bez innego wspaniałego włoskiego wynalazku, ekspresu do kawy, więc lepiej dodaj latte i cappuccino do listy, a już będziesz mieć totalną pewność dlaczego kochasz włoską kuchnię.
Ale w końcu naprawdę chodzi o jedną rzecz: prostotę
Wszystko wynika z pięknie podstawowej zasady, że włoskie jedzenie polega na wyborze dobrych składników – przede wszystkim. Tak wiele wspaniałych potraw, jak pizza margherita czy spaghetti carbonara, to tylko garść składników. To klasyczne kombinacje smakowe – pomyśl o czekoladzie i orzechach laskowych, pomidorach i bazylii lub melonie i prosciutcie – które stanowią podstawę tak dużej ilości włoskiego jedzenia, które przygotowujemy w domu. To głównie dlatego kocha się włoską kuchnię!