Yerba Mate El Pajaro recepta na zimową apatię

yerba_mate_el_pajaro_despalada

Yerba Mate El Pajaro jest marką, która podbija serca osób lubiących intensywny smak yerby. Wychodzi także naprzeciw każdemu, kto dba o środowisko, ceni organiczne produkty i zrównoważony rozwój gospodarczy. Susz użyty w El Pajaro pochodzi bowiem z ekologicznych plantacji z Paragwaju. Uprawa ostrokrzewu paragwajskiego przebiega w całkowicie naturalnym otoczeniu, wzrasta na wysokiej jakości glebie i nie jest traktowany nawozami sztucznymi, pestycydami czy GMO. Yerba Mate El Pajaro Despalada posiada ponadto unijny certyfikat Rolnictwa Ekologicznego. Dzięki takiej dbałości o roślinę, otrzymujemy produkt o niebywałej mocy i smaku. Wprawni koneserzy yerba mate dostrzegą to już po odżywczym zapachu, jaki unosi się po otwarciu opakowania.

Yerba Mate El Pajaro Despalada bez patyczków i pyłu

Większość yerba mate produkowanych w Paragwaju to elaborady. Oznacza to, że posiadają patyczki i odpowiednią dozę pyłu. Paragwajczycy uważają, że w tym tkwi moc ostrokrzewu. Tymczasem dla niektórych użytkowników yerba mate, patyczki i pył są zbędne, a nawet przeszkadzają w piciu. Dlatego właśnie producenci El Pajaro postanowili stworzyć wersję tej yerby bez patyczków. Patyczki generalnie nie posiadają wartości odżywczych, dodawane są z reguły dla uzupełnienia suszu. Łatwiej też się go pije przez bombillę. Yerba Mate El Pajaro Despalada pokazuje więc pełnię yerby w yerbie! Tylko listki! I to jakie – pochodzące z czystych terenów, uprawiane z dbałością o ekologię, posiadają wysokie stężenie mateiny i innych związków czynnych. Tym samym to naprawdę mocna yerba mate.

Yerba Mate El Pajaro Despalada: smak i siła w jednym

Yerba Mate El Pajaro Despalada smakuje i działa wyraziście! Dymny aromat nie jest tak bezkompromisowy, co w klasycznych yerbach paragwajskich (z uwagi na bardziej naturalny proces produkcji). Mamy za to wysoką zawartość garbników, dodających goryczy i nut kwaskowych w naparze. Każde zalanie tej yerby to podróż przez siłę pobudzenia i prawdziwy smak ostrokrzewu paragwajskiego. Na El Pajaro Despalada powinni zwrócić uwagę ci, którym odpowiada gorzka, wyrazista yerba, bez zbędnych patyczków i innych dodatków. El Pajaro Despalada to czysta yerba mate dla wytrawnych konsumentów Zielonego Złota Indian Guarani. Sklep Yerbamarket.com zaprasza serdecznie po najlepsze gatunki i marki yerba mate oraz akcesoria do parzenia yerby!

Parzenie Yerba Mate El Pajaro w sposób tradycyjny:

Wybór naczynia: Użyj matero, tradycyjnego naczynia wykonanego z drewna, ceramiki, lub metalu.

Napełnianie: Wsyp yerba mate El Pajaro do 1/3 lub 1/2 objętości naczynia, według własnych preferencji.

Ustawienie bombilli: Przechyl naczynie, aby yerba mate przesunęła się na jedną stronę, tworząc niewielki otwór. Włóż bombillę (rurkę z filtrem) w ten otwór, stabilizując ją w naczyniu.

Zalewanie wodą: Użyj wody o temperaturze 70-80°C. Nigdy nie używaj wrzącej wody, ponieważ może to spowodować zniszczenie liści i gorzki smak. Wlej trochę ciepłej wody po bombilli, aby zwilżyć dolną warstwę yerby. Odczekaj chwilę, aż napar się zaparzy.

Picie: Pij przez bombillę, stopniowo dolewając więcej ciepłej wody do naczynia, aż do wyczerpania smaku.

Parzenie Yerba Mate El Pajaro na zimno (Tereré):

Wybór naczynia: Możesz użyć matero, szklanki, butelki lub dowolnego innego naczynia.

Napełnianie: Napełnij naczynie yerba mate El Pajaro do 1/3 lub 1/2 objętości.

Przygotowanie lodowej wody: Dodaj do zimnej wody kostki lodu. Można również dodać soki owocowe lub zioła dla wzbogacenia smaku, np. miętę lub cytrusy.

Zalewanie: Włóż bombillę do naczynia, a następnie powoli wlej lodową wodę, aby nasiąknęła yerba mate. Odczekaj kilka minut, aby napar się schłodził.

Picie: Pij przez bombillę, uzupełniając zimną wodę lub lód w miarę potrzeby, aby utrzymać napar chłodnym i orzeźwiającym.

Yerba Mate El Pajaro, niezależnie od sposobu parzenia, oferuje unikalny smak i właściwości energetyzujące. Tradycyjna metoda jest bardziej intensywna, podczas gdy tereré to doskonały sposób na orzeźwienie w ciepłe dni.