Co jeść, by wyglądać pięknie i młodo jak najdłużej?

lambs-lettuce-3114288_1280

Błyszczące włosy, mocne paznokcie i promienna skóra mogą być oznakami doskonałego reżimu pielęgnacyjnego, ale nie należy lekceważyć znaczenia dobrej diety. Żywność zawiera wiele składników odżywczych, z których ludzie korzystali od tysięcy lat, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Dziś możemy myć włosy i nawilżać skórę miodem, rozmarynem, dziką różą, awokado czy oliwkami. Zdrowa żywność Gdańsk daje nam tyle możliwości!

Nie ma magicznego jedzenia, które sprawi, że będziemy wyglądać wiecznie młodo, ale dieta (oraz styl życia i nastawienie) mają wpływ na wygląd i starzenie się Twojej skóry. Podejmij kilka kroków, aby uzyskać silną, zdrową skórę, włosy i paznokcie.

Białko – budulec

Skóra, włosy i paznokcie to głównie białko. Białka te – keratyna, kolagen i elastyna – zapobiegają powstawaniu zmarszczek oraz zapewniają siłę i elastyczność. Większość z nas spożywa dużo białka z mięsa, kurczaka, ryb, roślin strączkowych, jajek i nabiału.

Skoro białko jest tak ważne, to czy jest lepsze? W przypadku poważnych oparzeń lub ran organizm potrzebuje dodatkowego białka, aby naprawić uszkodzenia. A sportowcy intensywnie trenujący mają wyższe zapotrzebowanie na białko. Ale ogromne steki i koktajle proteinowe nie budują większych mięśni ani lepszej skóry. Jeśli jemy więcej białka niż potrzebujemy, nasz organizm przekształca je w tłuszcz i przechowuje – zwykle tam, gdzie go nie chcemy.

Wskazówka: Zdobądź wzmacniające skórę białko, włączając co najmniej jedną porcję chudego mięsa, kurczaka, owoców morza, roślin strączkowych lub jajek oraz dwie porcje dziennie niskotłuszczowych produktów mlecznych.

Owoce morza – niezbędny tłuszcz

Organizm potrzebuje tłuszczu. Nie chodzi o tłuste ciasta i ciastka, ale podstawowe tłuszcze omega-3 i omega-6. Jeśli masz suchą, swędzącą skórę głowy lub skórę, możesz nie jeść ich wystarczająco dużo. Nazywa się je „niezbędnymi” tłuszczami, ponieważ organizm nie może ich wytworzyć – musisz je zjeść.

Zarówno tłuszcze omega-3, jak i omega-6 wytwarzają podobne do hormonów substancje zwane prostaglandynami, które następnie zmieniają się w inne substancje wpływające na odporność i stany zapalne w organizmie. Tłuszcze omega-3 hamują:

• stany zapalne,
• reakcje immunologiczne,
• krzepliwość krwi.

Tłuszcze omega-6 są również niezbędne dla zdrowej skóry, ale ich nadmiar może powodować stany zapalne i reakcje alergiczne. Dla zdrowej skóry potrzebujemy równowagi obu rodzajów tłuszczu. Nasza zachodnia dieta ma zazwyczaj wyższy stosunek omega-6 do omega-3 niż idealny. Jedzenie niektórych ryb co tydzień, zwłaszcza tłustych, takich jak łosoś, sardynki i tuńczyk, zwiększa omega-3 dla lepszej równowagi. Tłuste ryby dostarczają długołańcuchowych kwasów omega-3, EPA, DHA i DPA. Jeśli nie możesz jeść ryb, spróbuj siemienia lnianego. Olej lniany jest najbogatszym źródłem kwasu α-linolenowego (ALA) – kolejnego tłuszczu omega-3. Niektóre kwasy ALA można przekształcić w długołańcuchowe kwasy omega-3, ale dostarczają go i tak mniej niż ryby.