W obecnych czasach wciąż bardzo chętnie spożywane są potrawy z różnych rodzajów dziczyzny, do których idealnie pasuje wino. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat dopasowania odpowiedniego rodzaju trunku do potraw z dziczyzny.
Idealne wino do dziczyzny
Myślistwo oraz kuchnia, która się z nim w bezpośredni sposób łączy, mają w Polsce bardzo bogate tradycje. Przed wiekami najróżniejsze dania z dziczyzny były spożywane przez szlachtę oraz popijane różnymi trunkami, a w tym szczególnie trunkami powstającymi z winogron. Dlatego uważa się, że dobre wino do dziczyzny stanowi dopełnienie całości przygotowanych potraw, a także zamknięcie ich niepowtarzalnego posmaku. Dzięki dodatkowi wina do posiłku możliwe jest zwiększenie satysfakcji z serwowanego posiłku. Wiele osób zastanawia się, jakie wino najlepiej pasuje do dziczyzny. W tym przypadku powinno się sięgać przede wszystkim po wina czerwone, które doskonale komponują się ze smakami czerwonego mięsa. Czerwone wina w różnych wariantach doskonale pasują do dzikiego ptactwa, czyli na przykład bażantów i przepiórek. Jednak z powodzeniem można je serwować również do potraw przygotowanych z mięsa z dzika.
Do potraw z dzika najlepiej pasują czerwone wina wytrawne, które mają w swoim składzie nieco większą zawartość alkoholu. Natomiast do sarniny oraz jeleniny można podawać nieco lżejsze trunki, w których mogą znaleźć się nawet nieco półsłodkie nuty, a nie jedynie wytrawne. W obecnych czasach do potraw z dziczyzny czasami również podaje się wino białe, jednak nie jest to rozpowszechniona praktyka. Jeśli woli się zaserwować wino białe to powinno się zdecydować na trunek, który będzie miał nieco korzenny posmak. W każdym przypadku jego smak powinien się uzupełniać ze smakiem mięsa, a nie go zwalczać.
Czym się kierować przy wyborze?
Osoby uwielbiające potrawy z dziczyzny bardzo często zastanawiają się, czym konkretnie się kierować podczas wyboru najlepszego rodzaju wina do tych dań. Kuchnię myśliwską i potrawy przygotowywane w ramach niej bez wątpienia można uznać za szlachetne. Dlatego dopasowanie do nich wina powinno być bezkompromisowe. Do potraw z dziczyzny nada się jedynie wino najlepszego gatunku. Trunek powinien charakteryzować się przede wszystkim unikatowymi walorami smakowymi oraz zachwycać swoim aromatem. Dzięki takiemu dobraniu wina możliwe będzie uzyskanie pełnej satysfakcji ze zjedzonego posiłku. Dlatego wśród najważniejszych aspektów związanych z wyborem wina do dziczyzny można wskazać jego jakość. Kolejną kwestią, którą powinno się sprawdzić podczas zakupu wina do dziczyzny, jest zawartość alkoholu, która się w nim znajduje. Do potraw przygotowanych z mięsa dzika warto serwować wino z wyższą zawartością alkoholu oraz większą ilością tanin. Do potraw z sarniny oraz dzikiego ptactwa można podawać lżejsze trunki, z mniejszą zawartością alkoholu oraz tanin. Podczas wyboru najlepszego wina do dziczyzny warto zwracać uwagę również na jego nuty smakowe. W przypadku potraw z dziczyzny najlepiej sprawdzą się trunki o korzennych smakach, a nawet lekkich aromatach owoców leśnych. Wybór szlachetnego wytrawnego trunku na pewno będzie doskonałym rozwiązanie w przypadku dziczyzny i zachwyci nawet największych koneserów tego mięsa.
Wino do potraw z dzika
Wśród różnych rodzajów dziczyzny można wyszczególnić przede wszystkim mięso z dzika. Dzik jest zwierzęciem o wielkiej sile i wyrazistym charakterze. Takie też powinno być wino, które wybiera się do potraw przygotowanych z mięsa dzika. Warto decydować się na zakup wina, które jest mocne oraz wyraziste. Polecane są wina stworzone z takich szczepów winogron jak Merlot, Cabernet Sauvignon i Petit Verdot. Wino do potraw z dzika powinno być nieco cierpkie i rozgrzewające. Dodatkowo powinno się wyróżniać złożonym bukietem różnych aromatów, uwzględniających nuty owoców leśnych, a także pieprzu.
Wino do potraw z sarniny
Kolejnym rodzajem dziczyzny jest sarnina, do której również warto dopasować odpowiednie w smaku wino. Trunek do potraw z sarny i jelenia powinien być wykwintny oraz szlachetny, podobnie jak te zwierzęta. Doskonale w tym przypadku sprawdzi się wino czerwone o delikatnym smaku, w którym można będzie wyczuć nieco kwaskowe nuty.
Wino do potraw z dzikiego ptactwa
Popularnymi potrawami z dziczyzny są także dania przygotowywane z mięsa dzikiego ptactwa, takiego jak bażant, przepiórka lub kuropatwa. Do mięsa z ptactwa łownego doskonale pasują różne trunki, dlatego można zdecydować się zarówno na wybór wina czerwonego, jak i białego oraz różowego. Klasycznym wyborem do dziczyzny z ptactwa będzie wino czerwone o wytrawnym smaku, które będzie umiarkowanie cierpkie oraz nieco kwasowe. Szczególnie polecane są trunki zachwycające aromatami ciemnych owoców, ziół oraz przypraw.