Dieta wątrobowa – zadbaj o swoje zdrowie z profesjonalnym cateringiem

Dieta wątrobowa – zadbaj o swoje zdrowie z profesjonalnym cateringiem krakow-atrakcje foto_800x533

Dietę wątrobową stosuje się w przypadku różnych schorzeń związanych z wątrobą, trzustką, pęcherzykiem żółciowym i drogami żółciowymi. Odpowiedni sposób odżywiania pomaga zmniejszyć objawy i działa profilaktycznie. W diecie ważne jest przestrzeganie kilku zasad, dlatego warto zdecydować się na pomoc profesjonalistów, którzy przygotują posiłki za nas.

Zasady diety wątrobowej

Na początku warto zaznaczyć, że nie istnieje jedna dieta wątrobowa, wszystko zależy od rodzaju schorzenia i stanu pacjenta. Jest jednak kilka podstawowych zasad, które powinien przestrzegać każdy chorujący. Po pierwsze dieta wątrobowa jest dietą lekkostrawną, nie powinna ona obciążać chorego narządu. Zalecane jest jedzenie 5-6 mniejszych posiłków, zamiast 3 większych oraz spożywanie ich w regularnych odstępach czasu. Takie żywienie odciąża wątrobę i spowalnia tempo jej działania. Osoby chore na wątrobę powinny unikać rzeczy ciężkostrawnych, a więc potraw smażonych, tłustych, przetworzonych, słodyczy i alkoholu. Pacjenci powinni też unikać ostrych przypraw i mocnej kawy i herbaty. Należy unikać też wielu produktów zwykle polecanych w  zdrowym odżywianiu:

  • kapusty, cebuli, czosnku, papryki ogórków,
  • roślin strączkowych,
  • mocnych ziołowych herbat,
  • produktów z dużą zawartością błonnika, np. chlebów z dużą ilością ziaren.

Produkty, które są polecane w diecie to:

  • pieczywo jasne i inne z niskiego przemiału,
  • masło, twaróg, jajka na miękko,
  • chude wędliny i mięsa,
  • kleiki, kluski, drobne makarony,
  • przeciery, musy, galaretki, koktajle.

W zależności od schorzenia i stanu chorego zmienia się ilość spożywanego białka i tłuszczu. Takie decyzje powinny być skonsultowane z lekarzem. Ważne składniki diety wątrobowej to metionina, cholina, witamina B2, C i E. Ograniczają one odkładanie lipidów w wątrobie, zmniejszają stłuszczenie narządu i przyspieszają jego oczyszczanie. Istotny jest też sposób spożywania posiłku: powinien on być jedzony w spokoju, dokładnie przeżuty i powoli połknięty. Im mniejsze kęsy, tym lepiej. Jedzenie powinno być w temperaturze pokojowej, nie za gorące i nie za zimne. Przestrzeganie wszystkich tych zasadach pozwoli na usprawnienie pracy wątroby i innych narządów.

Jak dieta pudełkowa może pomóc w chorobach wątroby?

Diety wątrobowe mogą brzmieć restrykcyjnie, jednak wiele z ich zasad jest przestrzeganych podczas każdej diety. Małe i regularne posiłki, lekkostrawne potrawy, unikanie smażenia czy słodyczy to również zasady fit cateringu. Decydując się na taką usługę możesz mieć pewność, że przygotowane dla Ciebie potrawy nie zawierają ciężkostrawnych produktów, nie są zbyt kaloryczne i nie zawierają produktów, których powinieneś unikać. Dieta pudełkowa, taka jak ta https://bedietcatering.pl/krakow/, nauczy Cię też zdrowych nawyków żywieniowych i regularności jedzenia, tak ważnej podczas leczenia schorzeń wątrobowych. Dostając codziennie pod swoje drzwi gotowe jedzenie, przygotowane ze zdrowych i lokalnych produktów poprawi Twoje samopoczucie i wyniki. Dzięki zdecydowaniu się na pomoc specjalistów Twoja walka z chorobą będzie łatwiejsza.