Espresso idealne – wiemy, jak się to robi!

Przechwytywanie

Jeśli kiedykolwiek robiłeś kawę, wiesz, że wlewasz wodę do górnej części ekspresu, woda jest podgrzewana, a następnie przepychana przez fusy z kawy, z której wylewa się pyszna java. Wymaga to trochę czasu, ale jest to dość prosty proces. To dość dużo gorącej wody i czasu, nie ma tego dużo.

Jednak do espresso potrzeba więcej. Potrzebujesz nie tylko ciepła, które dostaje się do kawy, ale także ciśnienia, którego nie znajdziesz w zwykłym ekspresie do kawy. Takie ciśnienie mogą dać Ci jedynie dobre ekspresy ciśnieniowe do kawy.

Do przyrządzenia espresso używa się znacznie mniej stałych materiałów, więc wydobycie smaku z ziaren i fusów wymaga nieco więcej pracy. Gdybyś po prostu przepchnął przez nie gorącą wodę, możesz dostać coś, co smakuje jak rozcieńczona kawa, ale nie miałbyś naprawdę smaku, który sprawia, że napój jest wart wypicia.

Jak wcześniej, ciepła woda po prostu nie wystarczy. Dlatego zauważysz, że większość ekspresów do kawy ma dodatkowe podwyższenie ciśnienia, które odróżnia wodę kawową od prawdziwego espresso.

Więc to nie rodzaj kawy ma znaczenie, ale sposób jej zaparzania.

Tutaj ciśnienie robi różnicę. Mielisz kawę, a następnie „ubijasz” fusy. Zasadniczo dzięki temu stają się zwarte i gęste. Następnie podgrzana woda przepływa przez fusy pod ciśnieniem niezbędnym do przebicia krążka i wyciągnięcia z fusów całego aromatu.

Wyższe ciśnienie oznacza bardziej intensywne smaki, ale zbyt intensywne też nie jest dobre. Większość domowych ekspresów do espresso używa tak zwanych pomp wibracyjnych zamiast profesjonalnych pomp rotacyjnych, potrzebują więcej, aby faktycznie mieć tę magiczną liczbę, gdy woda dociera do ziaren. Dlatego większość domowych ekspresów do kawy jest wyposażona w specjalne pompy.

Kolejna rzecz, o której należy pamiętać

Wybierając ekspres do kawy z wyższej i niższej półki, musisz pamiętać, że tak samo ważna jak ciśnienie jest zdolność do utrzymywania ciśnienia w czasie. Tańsze maszyny mogą być w stanie przygotować espresso szybko lub w sposób zadowalający, ale jedynym sposobem na uzyskanie jednolitego smaku jest użycie maszyny, która może utrzymać ciśnienie które osiąga. Bez niego nie będziesz w stanie dostać tak dużo dobrego espresso z ekspresu.

Prawdopodobnie nie zauważysz różnicy między espresso pod stałym ciśnieniem a słabo pod ciśnieniem, jeśli nie jesteś szczególnie konkretny. Niekoniecznie będzie to złe, po prostu nie będzie konsekwentne w czasie. Jeśli jesteś podobny do prawdziwych smakoszy kawy i całkiem dobrze znasz swoje espresso, możesz być rozczarowany smakiem czegoś, co nie wyciągnęło całego smaku z fusów. Nie chodzi o to, że nie może być dobre, po prostu nie będzie smakować dokładnie tak, jak powinno.

A co z temperaturą?

Każdy ekspres do kawy, który parzy na czymkolwiek innym niż tylko parą, jest wyposażony w bojler, dzięki czemu woda staje się wystarczająco gorąca, aby przygotować espresso, którego szukasz. Kocioł podgrzewa wodę, a następnie woda przepychana jest przez pompę. Pompa pobiera już gorącą wodę i wytwarza ciśnienie, aby szybko i dokładnie przepchnąć ją przez fusy.