Plastikowe talerze, kubki, sztućce, pojemniki i różne inne jednorazowe artykuły cateringowe to wyraźni zwycięzcy ponad wyborem tradycyjnej zastawy stołowej. Ten artykuł będzie dokładnie wyjaśniać kilka powodów, dlaczego w biznesie – nie tylko w gastronomii warto korzystać z tych jednorazowych opakowań, w porównaniu do drogich rozwiązań.
Dla lepszego zrozumienia i przed podaniem szczegółowych powodów, przyjrzyjmy się wykazom obszarów branż, które przede wszystkim mogą liczyć na efektywne wykorzystanie jednorazowych gastronomicznych:
- Restauracje
- Stoiska z jedzeniem
- Piekarnie
- Hotele
- Szpitale
- Kawiarnie
- Lotniska
- Imprezy firmowe (czyli każda branża)
- Instytucje charytatywne
- Szkoły
Istnieje kilka powodów, dla których przedsiębiorstwa (wymienione powyżej) decyduje się używać jednorazowych naczyń. Czytajcie dalej, aby zapoznać się z zaletami korzystania z plastikowych pojemników, misek i kubków.
Higieniczny sposób
Naczynia jednorazowe dostarczane są w zapakowanej formie, kiedy zamawia się je online. Funkcja ta jest korzystna dla restauracji i dla wszystkich firm w których priorytetem jest zadbanie o kwestie zdrowia i higieny konsumentów i pracowników. W wyniku czego szansa wzrostu gospodarczego jest gwarantowana. Wysokiej jakości produkty opakowaniowe do żywności mogą być również wykorzystywane do pakowania resztek żywności i po to by utrzymać świeżość żywności. Współczynnik użyteczności jednorazowych produktów znacząco redukuje rozprzestrzenianie się zanieczyszczeń i rozprzestrzenianie się chorób. Przydatność tych elementów jest jasna.
Mniejsza waga
Wyobraź sobie prowadzenie że musisz donieść srebrne talerze. Pomyśl też o oczyszczeniu ich później. Naczynia jednorazowe są na ogół produkowane z wysokiej jakości materiałów suchych, np. tworzywa sztucznego, papieru, pianki i aluminium (zobacz jak wyglądają tego typu naczynia tutaj www.coverisrigid.com/pl/rozwiazania/kubki-plastikowe-do-napojow/). Wygoda korzystania z jednorazowych jest taka, że są lekkie – dlatego są lepsze w stosunku do tych, które zostały wykonane z metali ciężkich, ceramicznych i wielu innych. Ta funkcja sprawia że naczynia jednorazowe mają dużą przewagę nad tradycyjnymi.
Trwałość
Strach o to że któreś naczynie należące do ceramiki stołowej zostanie uszkodzone jest to jeden z głównych powodów, dla których wielu z nas decyduje się zachować swoje cenne i porcelanowe talerze dla siebie. Niezwykła odporność i trwałość naczyń do jednorazowego użytku tutaj musi być wzięta pod uwagę, gdyż te utworzone z wzmocnionego plastiku mają najwyższą jakość i grubość. Zatem jest to niedrogi sposób, aby zaoszczędzić czas i energię. Używanie jednorazowych dostaw oszczędza pieniądze za rachunki za wodę i energię oraz czas potrzebny do zmywania. To z kolei pomaga każdej firmie obciąć koszty, swobodnie zaoszczędzić czas i pieniądze, tak aby można je spożytkować w mądrzejszy sposób.
Przechowywanie
Opakowanie żywnościowe takie jak pojemniki plastikowe są przyjazne do przechowywania w lodówce i zamrażarce. Dlatego też to znacznie wydłuża żywotność żywności i zmniejsza szanse na zniszczenie żywności. Co więcej, za pomocą tych produktów do przechowywania żywności można znacznie zmniejszyć ilość zużytego miejsca w lodówce.
Jednorazowe naczynia nie wszędzie się nadadzą. W ekskluzywnych restauracjach to nie przystoi. W naszym Krakowskim pubie stosujemy nawet odżelaziacze wody aby poprawić jakość serwowanych napojów chłodzących (jakby ktoś był zainteresowany to polecam ten sklep http://www.ultrafiltracja.pl/pl/c/Odzelaziacze/74). Jednorazowe naczynia to raczej tylko jakiś fast food tak sądzę.