Żywność: sprawdź jakich informacji nie może zabraknąć na etykiecie

family-2923690_960_720

Etykietowanie jest regulowane w celu ochrony konsumentów, którzy powinni dysponować prawidłowymi informacjami, aby dokonywać świadomych wyborów żywieniowych na podstawie diety, alergii, osobistego smaku lub kosztów.

Każdy ma prawo wiedzieć, że kupione przez niego produkty odpowiadają opisowi podanemu na etykiecie. Częścią naszej roli jest zapobieganie niewłaściwemu oznakowaniu lub wprowadzającym w błąd opisom żywności. Jeśli błędne oznakowanie zostanie zrobione celowo, jest to oszustwo karne, niezależnie od tego, czy stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności, czy nie.

Fałszywe opisywanie, reklamowanie lub prezentowanie żywności jest przestępstwem i istnieje wiele przepisów, które pomagają chronić konsumentów przed nieuczciwymi etykietami i wprowadzającymi w błąd opisami. W prawidłowym etykietowaniu pomagają też specjalnie do tego stworzone maszyny, takie jak etykieciarki automatyczne bądź półautomatyczne (zobacz więcej: https://www.kert.pl/etykieciarki/etykieciarki-polautomatyczne/)

Etykietowanie żywności – wstępne pakowanie

Wszystkie paczkowane produkty wymagają etykietowania żywności, które zawierają pewne obowiązkowe informacje. Wszystkie produkty spożywcze będą podlegać ogólnym wymogom dotyczącym etykietowania żywności, a wszelkie dostarczone etykiety muszą być dokładne i nie mogą wprowadzać w błąd.

Niektóre produkty spożywcze są kontrolowane przez przepisy dotyczące konkretnych produktów i obejmują np. produkty takie jak:

  • chleb i mąka
  • kakao i czekolada
  • kawa rozpuszczalna
  • mleko w proszku
  • produkty mięsne
  • naturalne wody mineralne
  • tłuszcze do smarowania
  • cukry
  • żywność zawierająca modyfikację genetyczną (GM)

Istnieją pewne obowiązkowe wymagania dotyczące etykietowania dla wszystkich etykiet żywności.

Wymagania są następujące:

  • nazwa potrawy
  • lista składników
  • składniki lub substancje pomocnicze powodujące alergie lub reakcje nietolerancji zawarte w wyróżnionych alergenach
  • ilość niektórych składników lub kategorii składników
    ilość netto żywności
  • data minimalnej trwałości lub data przydatności do spożycia
  • specjalne warunki przechowywania i / lub warunki użytkowania
  • nazwę lub firmę i adres podmiotu działającego na rynku spożywczym
  • kraj pochodzenia lub miejsce pochodzenia

Istnieją dodatkowe wymagania dotyczące etykietowania niektórych produktów spożywczych – chodzi dla przykładu o żywność zawierającą określone gazy, słodziki czy też napoje o wysokiej zawartości kofeiny.

Jak należy prezentować obowiązkowe informacje?

Minimalny rozmiar czcionki dotyczy obowiązkowych informacji. Obowiązkowe informacje o żywności muszą być łatwe do zobaczenia. Musu to być również czytelne i w razie potrzeby trudne do usunięcia. Nie może być w żaden sposób ukryte, zasłonięte, pomniejszone lub przerwane przez jakąkolwiek inną pisemną lub obrazkową informację.

Obowiązkowe dane muszą być podane za pomocą słów i cyfr. Można je również wyświetlić za pomocą piktogramów i symboli. Najważniejsze jest to, że wszelkie firmy są zobowiązane do przekazywania klientom informacji o alergenach i nietolerancji.